Matthijs Kerkvliet
Informatiebeveiliging en Informatiemanagement specialist
Matthijs heeft in verschillende rollen (onderzoeker, adviseur, CISO) ruim 15 jaar ervaring met informatiebeveiligingsvraagstukken. In die jaren heeft Matthijs het belang van een goede informatiebeveiliging zien toenemen. Verschillende incidenten bij organisaties haalden de media, en daarmee zag hij het besef dat informatiebeveiliging belangrijk is ook toenemen. Maar, een volwaardige positie, onder andere aan de bestuurstafel, heeft het nog zeker niet.
Nog steeds is informatiebeveiliging, weliswaar belangrijk, een aangelegenheid voor de IT’ers. Het is vooral een technisch vraagstuk dat daar dient te worden opgelost, zo lijkt de algemene gedachte. In een enkel geval komt er een vraag vanuit het bestuur, maar zij zien nauwelijks een rol voor zichzelf weggelegd. Ook vanaf de werkvloer is dit zo. Maatregelen om de informatiesystemen, -processen en de gegevens te beveiligen worden als ‘hinderlijk’ ervaren.
En eigenlijk kun je het paradoxaal genoeg nooit goed doen. Heb je het als informatiebeveiliger goed voor elkaar? Dan is er niemand die het merkt. Er gebeurt namelijk niets. En dat is nu juist de bedoeling, de afwezigheid van incidenten! En dan gaat men toch denken, wat doet die informatiebeveiliger nou eigenlijk de hele dag? Er is toch niets aan de hand? En vindt er wel een incident plaats, dan wordt er als eerste naar jou gekeken. Hoe kon dit gebeuren? Leg maar uit.
Dat maakt het vakgebied van de informatiebeveiliger nog wel eens een eenzaam vak. Als je geluk hebt, in een grotere organisatie heb je nog wat vakgenoten om je heen, maar zeker in de wat kleinere organisaties sta je er alleen voor. Alleen, voor een haast onmogelijke opgave: Het informatieveilig houden van de organisatie. Ga er maar aan staan terwijl je links en rechts wordt ingehaald door medewerkers die het beleid aan hun laars lappen en maatregelen omzeilen.
Maar je staat gelukkig niet alleen. Matthijs kijkt graag met je mee om vervolgens samen met jou te bepalen hoe we de organisatie in beweging kunnen krijgen.